Копчена риба — страва для свята і на щодень. Аромат диму й особливий смак роблять її вишуканою і дуже апетитною. Попри усталену думку про шкідливість цього продукту, якщо правильно його вибирати та вживати у помірних кількостях, риба не зашкодить, а буде корисною.
Яка копчена риба корисна?
Копчену рибу виготовляють кількома способами:
• гаряче копчення;
• холодне;
• обробка рідким димом.
Останнього варіанта краще уникати, бо він лише імітує копчення. Насправді рибу обробляють хімічними речовинами з ароматом диму.
Гаряча технологія передбачає приготування риби під дією натурального диму деревини, температура якого сягає 120 °C. Процес триває 4–5 годин, а рибка виходить м’якою і ніжною. Цей спосіб копчення найкраще підходить для риби жирних сортів.
Холодне копчення триває від доби до 3 тижнів за температури диму до 40 °C. Попередньо тушки просолюють. Таке приготування знезаражує рибу та зберігає більшість її корисних речовин — жирні кислоти, незамінні амінокислоти, вітаміни, фосфор, калій, мікроелементи.
У супермаркетах завжди є великий вибір риби холодного копчення, бо вона довго зберігається. Зокрема АТБ, «Фора», «Ашан», «Новус», «Сільпо», «Метро» пропонують покупцям:
• скумбрію;
• лосось;
• форель;
• кету;
• камбалу;
• мойву.
Така риба не дуже калорійна, споживати її в обмеженій кількості можна всім.
Як вибирати копчену рибу?
Якщо хочете купити копчену рибу високої якості, варто вибрати продукцію холодного копчення та звертати увагу на такі моменти:
• Термін придатності й умови зберігання. Оптимальний варіант — вакуумне пакування, у якому продукт не псується 2–3 місяці (без нього — 5–14 діб залежно від способу копчення).
• Зовнішній вигляд. Риба повинна мати щільну суху поверхню та однорідне золотисте забарвлення.
• Ціна. Червоні сорти риби належать до делікатесних і коштують дорожче.
Дізнатися, скільки коштує бажаний сорт копченої риби у найближчому супермаркеті, або здійснити порівняння цін у різних торгових мережах допоможе сервіс GoToShop.ua.