Баклажани мають характерний темно-фіолетовий колір, який відрізняє їх від усіх інших овочів. За таке забарвлення відповідає рослинний пігмент антоціан — потужний природний антиоксидант і протизапальний засіб. Тому не дивно, що на Сході баклажан називають овочем довголіття.
Корисні властивості
Баклажани містять клітковину, розчинні цукри, пектин, білки, залізо, калій, кальцій, магній, натрій, фосфор, вітаміни С, В1, В2, В5, РР.
Ці овочі рекомендують вживати людям, які хочуть кинути палити. Завдяки нікотиновій кислоті організм легше переносить відмову від нікотину.
Баклажани дуже корисні для людей із захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Також їх вживають для профілактики та лікування атеросклерозу, оскільки вони знижують рівень холестерину в крові.
Баклажани сприяють утворенню червоних кров’яних тілець і нормалізують рівень гемоглобіну, допомагаючи подолати анемію. Також вони сприяють зниженню рівня цукру в крові, що робить їх надзвичайно корисними для хворих на діабет.
Сік баклажанів має антисептичні та антибактеріальні властивості, що допомагає справлятися з інфекціями. В народній медицині його успішно застосовують для загоєння ран і виразок.
Як вибрати баклажани?
Якісні баклажани повинні відповідати таким вимогам:
● плоди сухі та пружні, не продавлюються під час натискання;
● плодоніжка зелена;
● забарвлення шкірки рівномірне, без плям (нерівномірне забарвлення можуть мати лише особливі сорти смугастих баклажанів);
● поверхня плодів має характерний блиск, але будьте пильні: надмірно блискуча шкірка може бути результатом обробки хімічними речовинами для продовження терміну зберігання;
● найсмачніші та найкорисніші баклажани середніх розмірів.
Де краще купувати баклажани?
Якщо ви шукаєте, де можна купити хороші баклажани за низькою ціною, зазирніть на спеціальний сервіс для порівняння цін GoToShop.ua. Тут ви зможете швидко дізнатись, скільки коштують баклажани в різних супермаркетах, і знайти найкращу ціну за 1 кг.