М'ясо-ковбасні вироби

Хамон - ціна в супермаркетах України

Хамон (jamon) — це задня свиняча нога (окіст), просолена та пров’ялена в природних умовах. Існує два основні типи хамону: серрано (jamón serrano) та іберіко (jamón ibérico, який ще часто називають pata negra — чорна нога).

Хамон серрано

Це дешевший вид хамону, який виготовляють зі звичайних білих свиней. Він становить 90% всього хамону, що виготовляється в Іспанії. Готують його протягом тривалого часу, дотримуючись особливої комбінації температурного режиму, вологості та кількості солі. Головною особливістю серрано є те, що на упаковці зазначено термін витримки його в льоху:
● curado — від 7 місяців;
● bodega — від 9 місяців;
● reserva — щонайменше 12 місяців;
● grand reserva — близько 15 місяців.

Хамон іберіко

Це дорожчий вид хамону, який виготовляють з іберійських чорних свиней із чорними ратицями. Хамон іберіко має особливі смакові властивості завдяки спеціальній дієті та умовам утримання свиней, яких спочатку вигодовують ячменем і кукурудзою, а через певний період часу випускають на пасовища, де тварини їдять траву та коріння. Перед забоєм свиней протягом кількох місяців відгодовують жолудями, завдяки чому в’ялене м’ясо набуває надзвичайних смакових якостей.

Залежно від раціону тварин хамон іберіко поділяється на кілька видів:
● de cebo — зі свиней, відгодованих фуражем і жолудями;
● de resebo — зі свиней, відгодованих фуражем і жолудями, але частка жолудів більша;
● de bellota — зі свиней, яких годували лише жолудями.

Де можна знайти справжній іспанський хамон?

Якщо ви хочете скуштувати цю національну страву Іспанії та шукаєте, де можна купити хамон за розумною ціною, на допомогу прийде GoToShop.ua — зручний сервіс для швидкого порівняння цін в українських супермаркетах. Тут ви зможете дізнатись, скільки коштує товар у різних магазинах, та знайти найкращу пропозицію.